Zašto je važno sunčane naočale nositi i zimi?

12.prosinca 2018., vrijeme čitanja: 4 min

 

Sunčane naočale nezaobilazan su modni dodatak tijekom ljetnih i sunčanih mjeseci. Čim nas u proljeće krenu obasjavati prve zrake sunca, svi posežemo za njima i nosimo ih sve dok ne prestanu sunčani jesenski dani.

No što se dešava zimi? Zašto na ulici dosta rijetko susrećemo osobe koje nose sunčane naočale i zimi?

Ukoliko ste mislili kako su sunčane naočale rezervirane samo za ljetne mjesece, prevarili ste se.

Sunce je zimi slabije vidljivo i njegove zrake ne osjećamo kao ljeti, no zbog samog položaja kojeg zauzima- smješteno je niže na nebu i pod različitim kutom, naše su oči izloženije djelovanju sunčevih zraka. Iz tog razloga naše oči svejedno trebaju UV zaštitu i tijekom zimskih mjeseci. Pod utjecajem UV zraka, očna leća brže stari a iste mogu uzrokovati i razne degenerativne promjene.

Neki će reći da im je tamna leća pretamna zimi jer su dani tmurni. No, to nije razlog zbog kojeg bismo trebali odustati od sunčanih naočala zimi. Ljeti su Sunčeve zrake intenzivnije i prodornije te je potrebno nositi u potpunosti zatamnjene leće kako bismo propisno zaštitili svoje oči. Za zimske mjesece pogodniji modeli su oni svjetlijih, gradualnih leća koje će nas također u potpunosti zaštititi jer je zimi djelovanje Sunčevih zraka slabije, a iste se, zbog svog modernog dizajna, idealno mogu uklopiti u zimske outfite.

 

 

Posebno su ovom problemu izloženi sportaši. Nerijetko na sportskim skijaškim natjecanjima možemo primijetiti kako svi nose sunčane naočale, a skijaši dodatno i posebne skijaške naočale upravo iz razloga što je snijeg reflektivna površina i do 85% sunčevih UV zraka se reflektira prema gore pri čemu smeta našim očima. U kratkom roku i navedenoj situaciji, ove UV zrake mogu izazvati čak i opekline očiju. Posebno su osjetljiva djeca budući da oni provode više vremena na otvorenom.

 

 

Osim zaštite od UV zraka, sunčane će naočale naše oči zaštititi i od prašine, smoga i peludi kojima možemo biti izloženi.

Govoreći o ovoj temi, ne smijemo zaboraviti niti sindrom suhog oka. Vrlo je česta pojava tijekom zimskih i hladnijih mjeseci prilikom boravka vani gdje smo izloženi hladnom i suhom vjetru te u kombinaciji sa zagrijanim suhim zrakom unutar zatvorenih prostora. Uz neophodno korištenje kapi za oči, nošenje će sunčanih naočala vaše oči zaštititi od neugodnog utjecaja vjetra.

Preporuka stručnjaka nošenje je sunčanih naočala u svim godišnjim dobima.  No, bitno je shvatiti veliku važnost njihovog nošenja tijekom zime kako bi naše oči bile u potpunosti zaštićene od svih negativnih utjecaja.

Zimski dani su pred nama te vas pozivamo da razmislite o zaštiti svojih očiju i ukoliko ih nemate, krenete u nabavku svog idealnog modela sunčanih naočala s odgovarajućom zaštitom. Posjetite nas u  Kaptol Centru te pri odabiru zatražite savjet našeg stručnog osoblja!

Za vas smo u nadolazećim zimskim mjesecima pripremili posebnu akciju 1+1 GRATIS pri čemu uz kupnju jednih naočalnih leća imate mogućnost druge besplatno izraditi u suncu.

Prethodni postovi

Tagovi

Arhiva